Suroviny:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 150g másla
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce vody
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
Dále dle chuti můžeme přidat:
- rozinky
- nakrájenou čokoládu
- kokos
- oříšky
- atd.
Postup:
1. V míse smícháme všechny ovesné vločky, hladkou mouku a cukr. Pak si vezmeme kastrůlek a v něm rozehřejeme máslo s medem. Ve dvou lžících vroucí vody rozmícháme jedlou sodu a následně vmícháme do směsi másla a medu.
Ovesné vločky, hladká mouka a cukr
Rozehřáté máslo s medem a jedlou solí
2. Vzniklou máslovou směs vlijeme do směsi ovesných vloček, mouky a cukru. Vše řádně promícháme. Případně přidáme rozinky, čokoládu, kokos atd.
3. Pak tvoříme z těsta sušenky, a to tak že si vždy nabereme lžicí trochu těsta, uhněteme kuličku a tu pak trochu rozplácneme na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky klademe trochu dále od sebe, může se totiž stát, že se sušenky více roztáhnou a spojí se pak v jednu placku.
4. Pečeme přibližně při 160°C, cca 20 minut. Sušenky by měli být hnědé či zlatavé. Před podáváním necháme chvilku vychladnout.
Tip:
- Ze začátku mi přišlo, že těsto nedrží moc tvar, tak jsem přidala kapku mléka.
- Těsto jsem si rozdělila na tři díly a do každého pak přidala něco jiného, měla jsem tedy rozinkové, čokoládové a kokosové ovesné sušenky.
- Sušenky jsem pekla na plechu bez pečícího papíru a šli hned bez problémů lehce dolů.
Moje první ovesné sušenky
Ty vypadají fakt sladce, úplně takové maličké rozkošné cookiesky. Hned bych si jeden dala. Já jsem nedávno na magazínu o tvoření, vaření, pečení a já nevím o čem všem četla super recept na sufflé, nebo jak se to píše. Tak doufám, že se mi to teď o víkendu povede. Mám totiž po dlouhé době volné sobotní odpoledne, tak si chci užít fajn odpoledne v kuchyni. :)
OdpovědětVymazat